SignSphere: June 2008

designworkplan / Sign Sphere / SignSphere: June 2008

SignSphere is een maandelijkse collectie van inspirerende resources op het internet over design, bewegwijzering, musea, lettertypen, architectuur en meer. Stuur ook je informatie toe via het contact formulier. Deze maand veel lettertype nieuws, een fraai artikel over paragrafen en css gebruik, de opening van het eerste Nederlandse Graphic Design Museum en meer. Veel leesplezier!

Font: Exampler

SignSphere June
Ontwikkeld door Göran Söderström, na zijn studie caligrafie is Göran begonnen in 1994 met de eerste schetsen van Exampler, inspiratie bronnen caligrafie. Het doel was de creatie van een modern eigenstijds met klassieke kenmerken.

Adrian Frutiger 80!

SignSphere June
Alweer een maandje ouder, maar in mei 2008 is Adrian Frutiger 80 geworden. Tevens is van het bekende sans-serif lettertype Frutiger een Serif variant uitgekomen. Een zeer fraaie toevoeging op de bestaande font family Frutiger. Ontwikkeld door Adrian Frutiger and Akira Kobayashi, gebasseerd op het lettertype Meridien uit 1957 is dit schreef lettertype goed toepasbaar op puntsgrootte 11 en 14 pts. Zie de voorbeelden voor meer informatie via Linotype.

Font: Ommegaand

SignSphere June
Stefan Hattenbach heeft vorig jaar het lettertype Ommegaand gepubliseerd, een font wat geinspireerd is door een poster uit 1920 van een Nederlandse ontwerp. De font family is een serif lettertype met kleine details verwerkt in de schreven van de letters. Bekijk de PDF specimen voor een duidelijk beeld van het lettertype Ommegaand. Tevens verwerkt in het lettertype verschillende ornamenten waardoor dit een zeer compleet, eigentijds lettertype is. De moeite waard om eens nader te bekijken.

Opening Graphic Design Museum Breda

SignSphere June
Een feestelijke opening van het Nederlands Graphic Design Museum, geopend door Koningin Beatrix.

Het eerste museum ter wereld dat zich specifiek richt op grafische vormgeving. Een instituut dat tegelijkertijd zal fungeren als museum, kenniscentrum, onderwijsomgeving, winkel voor beeldcultuur, ontwerperscafé en productiehuis voor grafische vormgeving. Het Graphic Design Museum biedt een internationaal podium voor gevestigde ontwerpers en is tevens een springplank voor nieuw toptalent.

Graphic Design Festival

SignSphere June
Georganiseerd door GDFB is het Graphic Design Festival een evenement gehouden in Breda een smeltkroes van inspirerende lezingen, tentoonstellingen, rondleidingen en alles meer op het gebied van graphic design. Van 23 mei t/m 29 juni 2008 zijn er vele verschillende evenementen gaande, bekijk de website voor het complete programma overzicht en meer informatie. Breda is inmiddels uitgeroepen tot design capitol of the Netherlands!

Vormgevers Reprint 2008

SignSphere June
Oorspronkelijk ontwerp van Wim Crouwels is na 40 jaar Vormgevers opnieuw gedrukt in een gelimiteerde oplage van 250 stuks. Te koop via het Engelse bedrijf Blanka voor ‘slechts’ 100 Engelse ponden, tip via Fontanel.

Society for Environmental Graphic Design

SignSphere June
Het Nederlandse Design bureau 2D3D is in de prijzen gevallen met het project Visitor Center De Afsluitdijk. De Amerikaanse organisatie Society for Environmental Graphic Design heeft ieder jaar een wedstrijd voor met als onderwerp, design, bewegwijzering en visuele communcatie. In samenwerking met verschillende partijen heeft 2D3D een bezoekerscentrum vormgegeven en is hiermee beloond met de zogenoemde Merit Award, een mooie onderscheiding met een hoog internationaal aanzien. Gefeliciteerd!

Photoshop action freebie: Light writing effect

SignSphere June
CreativeCurio een grafische design website van LaurenMarie, er verschijnen dagelijks artikelen met betrekking tot design, bloggen, grafisch ontwerp en meer. Lauren heeft een Photoshop action ontwikkeld waarmee je binnen enkele acties geweldige text effecten kan maken, in het artikel is de action file te downloaden en te gebruiken in Photoshop CS3. Makkelijk in gebruik en gratis te downloaden. De website CreativeCurio is zeer de moeite waard om te volgen.

CSS By Jon Tangerine

SignSphere June
Jon Tangerine de lead designer bij Grow Collective in Bristol, is een ware CSS Guru, op zijn website tovert hij met CSS technieken de meeste geweldige (cross browser) typografische effecten en details. Tevens deelt hij zijn gebruikte technieken, recentelijk is er een artikel geplaatst over Paragrafen in web typografie en design, hierin neemt hij je mee in de 12 mogelijkheden voor paragrafen in web typografie gebruikmakend van CSS.

SpreadFireFox Download Day

SignSphere June
De tegenhanger van IE is FireFox (FF) een van de beste internet browsers, snel, licht, effecient en goede render mogelijkheden. Met vele add-ons is dit de browser om door het www te surfen. Inmiddels aangeland bij versie 3.0, de nieuwe standaard. Op 17 juni 2008 gaat Mozilla proberen een nieuw wereldrecord te plaatsen bij het Guinness Book of Records met meeste downloads op één dag. Doe mee en download firefox 3.0.

Nieuw ontwerp, new design comming up for designworkplan.com

SignSphere June
Sinds enige weken ben ik achter de schermen druk bezig het ontwerp van deze website http://www.designworkplan.com/ opnieuw vorm te geven, een vernieuwde header, nieuwe design aspecten en meer. Verwachtte release ongeveer 4 weken van nu, indien je geinteresseerd bent om de nieuwe website te beta-testen laat dan een berichtje achter via in de comments.

Tweet and share your thoughts about SignSphere: June 2008.