Garamond versus Garamond

designworkplan / Typography and Fonts / Garamond versus Garamond

Origineel artikel geplaatst op Design & Typo le Blog met een Engelse vertaling op Barney Carroll gevonden via de website ilovetypography, Garamond vs Garamond physiologie d’un caractère typographique

De psygologie van een lettertype

garamond_thumb

Het artikel bescrijft de verschillend tussen de lettertypen Garamond en achterhaalt de oorsprong van het font de Garamond. De Garamond is een lettertype met een schreef vernoemd naar de Franse stempelsnijder Claude Garamond. Oorsponkelijk ontworpen als set letter voor publicaties. Unieke kenmerken van het lettertype Garamond zijn de a en e hierin is duidelijk de serif (schreef) zichtbaar.

Een korte vertaling van de geestelijk vader van de Garamond:

Francesco Simoncini’s van Garamond (van de gieterij Simoncini van Bologna, 1958), en dat van de gieterij Stempel (die later Linotype) werd, die in 1924 in Frankfurt wordt ontworpen; Garamond die door Monotype in 1922 door Fritz Maximum Steltzer in Salfords wordt ontwikkeld; en meer onlangs, dankzij Postscriptum en Bezier krommen, dat van Adobe, opgesteld door Robert Slimbach in San Francisco in 1988, voorafgegaan door Tony Stan’s zeer elegante Garamond van 1970 voor de Internationale Lettersoort Corp in New York.

Claude GaramondClaude Garamond (c.1480-1561) was een Parijse uitgever en van een van de toonaangevende letterontwerpers van zijn tijd. Sommige van zijn lettertypen zijn nog in gebruik, in het bijzonder het naar hemzelf genoemde Garamond. 

Het Garamond lettertype is een vaak toegepaste letterfont in bewegwijzering, print media en grafisch ontwerp. Het lettertype leent zich zeer goed door de perfecte leesbaarheid waarbij je ogen niet moe worden.

Inmiddels zijn er vele varianten op het lettertype Garamond waarbij telkens kleine verschillen het lettertype een frisse en vernieuwde uitstraling geven waardoor het lettertype nog steeds up-to-date is.

Zo ook het gebruikte font van de populaire Harry Potter series is uitgevoerd in het lettertype Adobe Garamond, 12 punts.

Verder in het artikel worden de verschillende typen Garamond beschreven met de verschillende specifieke kenmerken. Zie onderstaand figuur voor een voorbeeld.

Garamond overzicht verschillende fonttypen

In de Adobe Creative Suite is de Adobe Garamond te vinden. Verdere informatie over het Garamond lettertype is te vinden via linotype, wikipedia en Adobe.

Verder informatie

Tweet and share your thoughts about Garamond versus Garamond.