Helvetica font gebruik

designworkplan / Typography and Fonts / Helvetica font gebruik

Helvetica is een van het meest toegepaste lettertype in print, web en bewegwijzering. Door het vele gebruik van Helvetica is dit een zeer herkenbaar lettertype. Recentelijk kreeg ik een folder in handen met een design uitstraling, gebruik makend van het lettertype Helvetica.

MEXX Noospaper - Helvetica font gebruik

Grote witte pagina’s domineren de folder gevarieerd met verschillende teksten en afbeeldingen. De tekst in de folder is “Never out of Style” maar geldt deze term nog wel voor de Helvetica? Door het design (vormgeving) is het aan de ontwerper om de helvetica tot design te verheven.

Het lettertype helvetica is in 1957 ontworpen door Max Miedinger en is een sans-serif font (schreefloos). Het lettertype is door designers niet al te geliefd, volgens de website wikipedia ziet Erik Spiekerman de Helvetica als suiker in de keuken (noodzakelijk kwaad) en Nederlands type ontwerper Gerard Unger geeft de volgende opmerking:

HELVETICA: “Op klein formaat, in wat langere teksten, is de letter slecht leesbaar.” Gerard Unger via Wikipedia

Onderstaand verschillende fotos van de folder. 

MEXX Noospaper - Helvetica font gebruik

MEXX Noospaper - Helvetica font gebruik

Arial vs Helvetica

Bij de ontwikkeling van Windows 95 heeft Microsoft opdracht gegeven om het lettertype Arial te ontwikkelen, naar verluid omdat ze het te duur vonden de Helvetica de licenceren voor gebruik van het font in hun software pakketten. De meeste font ontwerpers zien daarom de Arial ook als een inferieur lettertype. Meestal wordt op het eerste oogopslag de Helvetica en Arial door elkaar gehaald, onderstaand een voorbeeld van enkele verschillen tussen deze twee lettertypen.

Arial vs Helvetica

Zichbare verschillen zijn er overduidelijk in bovenstaand voorbeeld, let vooral op de uitloop van de poten in het lettertype. Eén van de meest herkenbare verschillen zijn te vinden in de letter ‘R’.  Arial is een van de meest gebruikte lettertypes op het internet want bij elke installatie van Windows wordt dit font gratis meegeleverd.

Inmiddels is bij Microsoft Office 2007 gekozen het lettertype Calibri ontwikkeld door Nederlands typograaf Lucas de Groot en vervangt de Times New Roman en de Arial in de software pakketten. De Calibri zal ik binnenkort uitvoerig bespreken.

Overige informatie

  • Microsoft over de Arial (Engels)
  • Engelse website met een kwis Helvetica vs Arial (Engels)
  • Helvetica Film een website met veel beeldmateriaal over de Helvetica (Engels)
  • Overige informatie over de Helvetica via Typophile (Engels)
  • Koop de complete Helvetica Font Family via Linotype

Conclusie

Gebruik jij de Helvetica nog?

Tweet and share your thoughts about Helvetica font gebruik.