Het gebruik van fonts in bewegwijzering

designworkplan / Typography and Fonts / Het gebruik van fonts in bewegwijzering

In deze series zal ik de toepassing van fonts in bewegwijzering en routing bespreken, dit zal een terugkerende thema worden van design work plan. Lettertype (font) gebruik bepalen mede de uitstraling van bewegwijzering. Met behulp van foto zullen verschillende aspecten in dit artikel behandeld worden.

Font gebruik in routing

Bij integratie van fonts in routing is het belangrijk om duidelijkheid te scheppen in de bewegwijzering, hierdoor kunnen bezoekers van uw kantoorpand of openbare gelegenheid gemakkelijk hun weg vinden. Tevens is een belangrijk aspect om de huisstijl te bewaken en deze terug te laten komen in de bewegwijzering.


Creative Commons License Photo credit: Stewf

In bovenstaand voorbeeld is gebruik gemaakt van een gedotted lettertype, een font met een lange geschiedenis. Bij het onstaan van print en fonts werd er gebruik gemaakt van een slagtechniek waarbij met kleine puntjes een letter onstond. Tegenwoordig is het een hip en vrolijk lettertype, uitermate geschikt voor de toepassing in deze retail (kleding) winkel. Aangevend waar de verschillende afdelingen zich bevinden.


Creative Commons License Photo credit: brunoboris

Bij bovenstaand voorbeeld is een routing van een openbare ruimte afgebeeld, hier is op verschillende manieren aangegeven welke richting men dient te nemen om bij de eindbestemming te komen. Met gebruik van pictogrammen is dit bewegwijzeringsbord van taal universeel geworden en verder voorzien van teksten, uitgevoerd in een modern lettertype (zonder schreef) in kapitalen en onderkast. Een leesbaar geheel door gebruik te maken van verschillende letterhoogten en kleuren.


Creative Commons License Photo credit: ab

In deze wegwijzer is gebruik gemaakt van contrasterende kleuren in combinatie met een herkenbaar maar onbekend lettertype (als u begrijpt wat ik bedoel). Het toegepaste font is een combinatie tussen een futura achtige font met kleine schreefjes om dit font een authentieke uitstraling te geven. Deze bewegwijzering heeft een unieke authentieke uitstraling.

Keuze van fonts

Het is de taak van de designer om een keuze te maken voor het gebruik van een bepaald lettertype maar altijd in samenspraak met een sign-specialist deze kunnen samen de uitstraling bepalen van een bewegwijzering.

Staar je niet blind op de nieuwste fonts die er zijn, maar ga na welke fonts effectief zullen zijn en de routing tot haar beste recht kan laten komen. Onderstaand een overzicht van een aantal lettertypen welke ik toepas in bewegwijzering.

  • Helvetica Neue Condensed Bold: een variatie op het bestaande helvetica font, echter in een smalle en bold uitvoering. Hetgeen herkenbaar en de mogelijkheid om meer tekst op een tekst paneel te plaatsen door de condensed uitvoering.
  • Myriad Pro: een schreefloos lettertype meegeleverd met Adobe Illustrator, een zeer duidelijk leerbaar font en toepasbaar in vele verschillende uitingen. Zie ook de Apple zuil, waarbij de Myriad Pro als font is toegepast.
  • Minion Pro: een schreef lettertype welke de uitstraling heeft als een times echter dan verfijnder, de minion heeft een zeer mooie kerning en fantastische details. Leverbaar in vele uitvoeringen, ik vindt de groot kapitaal en klein kapitaal de meeste impact geven op toegepaste bewegwijzering.

Onderstaand een voorbeeld Helvetica font in bewegwijzering:


Creative Commons License Photo credit: splorp

Onderstaand een voorbeeld Myriad pro lettertype in deze Apple zuil bewegwijzering


Creative Commons License Photo credit: morgan95005

Voor het font Minion Pro verwijs ik u naar de website iLoveTypography, in dit artikel wordt verwezen naar het gebruik van o.a. het font Minion Pro in de uitvoering groot kapitaal en klein kapitaal.

Conclusie

Voor het gebruik van fonts maak eerst previews in een tekenprogramma en bekijk de uitwerking van het font geprint op het ware formaat. Hou deze op 100% geprinte afbeelding (tekst) op een bepaalde afstand van u en bepaal of het font leesbaar is ja of nee. Kijk ook naar de plaatsing van de bewegwijzering en bekijk of het font in de omgeving past.

Probeer te varieren in fonts maar hou leesbaar en functionaliteit op de proriteit bij het creëren van bewegwijzering.

Tweet and share your thoughts about Het gebruik van fonts in bewegwijzering.