Het Parool gerestyled

designworkplan / Typography and Fonts / Het Parool gerestyled

Het Parool, een dagelijkse Nederlandse krant heeft een restyle ondergaan. Een vernieuwd ontwerp door Loes Koomen met een vernieuwde voorpagina. Een rustiger en vereenvoudigde uitstraling met duidelijke nieuwe navigatie en gebruikmakend van een zeer fraai lettertype Meta Serif.

Voorpagina Het Parool

Het Parool redsign

Uit zes artdirectors is Loes Koomen gekozen om de nieuwe layout van Het Parool te mogen ontwerpen. Grote kopteksten en één grote foto geeft de voorpagina een duidelijke en rustige uistraling. De inhoudsopgave is verhuisd naar de tweede pagina.

Wereldprimeur Meta Serif

Volgens de krant is Het Parool één van de eerste dagelijkse kranten ter wereld die het lettertype Meta Serif van ontwerper Erik Spiekermann in gebruik heeft genomen. Het Parool gebruikt de Meta Serif en het lettertype Strada als kopteksten voor de artikelen. Hiervoor gebruikte Het Parool jarenlang het lettertype Swift van Nederlandse font ontwerper Gerard Unger. Over het lettertype Meta Serif, volgens Erik Spiekerman:

De Meta Serif zal in nieuwsberichten van Het Parool veel gewoner overkomen, een lettertype dat het lezen in iedergeval niet zal verstoren.

Het Parool redsign

In Het Parool van vandaag (donderdag 3 april 2008) is een overzicht geplaatst over de nieuwe stijl krant, tevens een stukje geschiedenis over het ontstaan van Meta en Meta Serif. Tevens wordt de nieuwe strategie van de krant bekend gemaakt.

Vernieuwde layout

Het Parool redsign

De layout van de krant is opnieuw ontworpen met een meer stijlvollere uitstraling met een heldere navigatie. De krant legt meer focus op Amsterdam met scherpere nieuwskeuzes en meer praktische tips. Overall zal in de krant meer nadruk komen te liggen op fotografie.

Het Parool redsign

Gebruik lettertypen

Op verschillende pagina’s zijn kopteksten geplaatst in de twee verschillende lettertypen, Strada en Meta Serif. Zoals te zien op de pagina Economie, waarbij de categorie tekst in Strada is uitgevoerd en de nieuws koptekst in Meta Serif. Door deze duidelijke scheiding is het eenvoudig lezen en navigeren door de krant.

Het Parool redsign

Conclusie restyle Het Parool

Ik denk dat het een geslaagde restyling is van Het Parool, een duidelijkere uitstraling met een gemakkelijkere navigatie. Qua leesbaarheid is het een verbetering op het bestaande ontwerp, tevens is het gebruik van Meta Serif en Strada een goede keuze voor de krant. Qua inhoud vraag ik mij af of een verdere focus op Amsterdam een goede keuze is maar dit zal wel onderbouwd zijn met verschillende studies en dus de nieuwe richting van het parool zijn.

Overige informatie

  • Artikel via de journalist over de restyle van Het Parool.
  • Layout ontwerper Loes Koomen, officiële website.
  • Lettertype Meta Serif Font Collection ontworpen door Erik Spiekermann, via fontshop.
  • Lettertype Strada Font Family ontworpen door Albert Pinggera, via myfonts.
  • Officiële website van Het Parool, artikel over de uitleg van het nieuwe ontwerp op de website van het parool.

Wat vindt jij van het lettertype gebruik en nieuwe vormgeving van het parool?

oude en nieuwe layout Het Parool
 

Tweet and share your thoughts about Het Parool gerestyled.